Sedmikráskový med

Napsal Catherine (») 4. 6. 2015, přečteno: 746×
clanky/img-20150601-222127.jpg

Přibližně v polovině května se hodně mluví o pampeliškovém medu, začala jsem o něm uvažovat, protože včelí med je docela drahý a já ho ráda dávám do různých omáček, do müsli a případně pak do čaje. Měla jsem trochu pochybnosti, protože na 1l vody připadne 1kg cukru, což mi nepřijde moc zdravé a dlouhým vařením snad pampelišky musí ztratit všechny živiny. Mou nejlepší kamarádku to neodradilo a med zkusila, když mi psala jak je dobrý, rozhodla jsem se ho uvařit také. Zrovna jsem bohužel neměla čas nechala to na další týden, no žluté pampelišky se mezitím změnily v bílé pampelišky, takže nasbírat 400 hlaviček byla docela makačka smile našla jsem jich jen 370, ale i tak byl med naprosto vynikající, jenže ho byly jen 3 skleničky. Jelikož máme v téhle době zahradu plnou sedmikrásek, rozhodla jsem se uvařit sedmikráskový med smile

Na jednu várku – 1l vody, 1kg cukru, 1citron, 1 pomeranč, je potřeba 700 miniaturních hlaviček sedmikrásek, měla jsem v plánu jich nasbírat 1400, abych měla alespoň 2 dávky. Nakonec mi se sběrem pomohl přítel a hlaviček jsme společně nasbírali 3500 smile nějakých 250g. Abych měla med dravější, přidala jsem mezi sedmikrásky asi 20 listů jitrocele. Vše jsem nechala chvilku v mističce, aby vylezli broučci, myla jsem jen jitrocel, na zahradě máme čisto a nechtěla jsem ze sedmikrásek smýt pyl.

Img-20150531-144629

Sedmikrásky a jitrocel jsem zalila vodou a dala vařit, po 15 minutách varu jsem hrnec odstavila a čekala do dalšího dne. Následující den jsem směs přecedila a zbylé sedmikrásky s pomeranči a citróny ještě hodila do odšťavňovače, abych měla co nejvíce šťávy, to ale není nutné, stačí je pořádně přecedit, nejlépe přes plátýnko, to jsem nepraktikovala.

Img-20150531-152359Img-20150531-152446

Čistou šťávu jsem přivedla znovu k varu a přidala cukr. Směs je potřeba často míchat, přibližně jednou za 15 minut. Já osobně vařila do zhoustnutí na konzistenci medu nějaké 4 hodiny. Je potřeba zkoušet hustotu na talířku a s ním do lednice – projeví se až po úplném vychladnutí.

Img-20150601-212800

Med je opravdu velmi horký a lepí, takže opatrně, jsou z něj nepříjemné popáleniny. Ihned po uvaření se nalije do sklenic, které je potřeba po vychladnutí přemístit na chladné a temné místo.

Img-20150601-214840

Já dávám do medu víc pomerančů, voní pak krásně nejen po bylinkách, ale i po citrusech smile pozor ale na zhořknutí.

Brzy začne kvést bez, i z jeho květů lze vyrobit med, ale já mám už přibližně 10 veklých sklenic, takže myslim, že by mě přítel hnal, kdybych začala vařit další várku medu smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad
MySpace Google Twitter Topčlánky.cz Linkuj.cz Jagg.cz Vybrali.sme.sk Del.icio.us

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a čtyři